Booking

Endre eller avbestill en bestilling

Booking »

Munketreppene

Munkene i Opedal Kloster

Bygget av engelske munker i det 13. århundre. Munketreppene er det eneste gjenværende etter munkene i Opedal kloster, en gren av Lysekloster nær Bergen. 616 store trapper av stein, laget for hånd ligger fra 650 meter over havet og oppover. Munkene måtte ha lett tilgang til Hardangervidda, et hovedområde for jakt og dyrking, og eneste rute til de østre deler av landet.
Den Lutherske reformasjon i 1537 satte en stopper for klosteret, og de siste restene, en brønn, ble ødelagt på 1930 tallet. Siden de engelske munkene hadde lært folk i Hardanger hvordan de skulle dyrke frukt, kan deres innsats sees i dag i de 550.000 frukttrærne i området.

Fottur opp Munketreppene

Opplev Hardangersk kultur og nydeleg natur på denne eventyrlystne turen, fra Lofthus til Nosi via Munketreppene. Nosi både er og har vore ein av innfallsportane til Hardangervidda. Idag går det både skogsveg og sti opp frå Lofthus til Nosi (ca 950 m.o.h.), der ein har ein spektakulær utsikt over fjorden og Folgefonna. På ca 650 - 700 m.o.h. ligg Munketreppene. Store steinar lagt som trappetrinn i terrenget. 
Ved å kryssa elva kan ein gå ned att via ”Frøyneslia”. På denne stien er det sju informasjonstavler som guidar deg gjennom turen. Alternativt kan ein gå ned att same veg. Turen tek då omlag 5 timar (tur/retur).
Normal gangtid frå Lofthus til Nosi tur/retur er omlag 4 timar. 
(Også Dronningstien avslutter med Munketreppene på tilbakevegen.)
Turen kan utvides til å omfatte Hardangervidda Plateau. 20 minutter fra Nosi er det en fantastisk utsikt av fossene Bjødnabykse og Skrikjo.