Covid-19 | Hotel Ullensvang ønsker gjester velkommen. Les mer om våre smitteverntiltak

Historie

Se bilder

Fra én halmseng til et moderne hotell med mange fasiliteter. Hotellet har siden den spede begynnelse i 1846 blitt utviklet til et full-service hotell med 170 hotellrom, stor aktivitetsavdeling med blant annet Ullensvang Bad, gourmetrestaurant og konferansesenter.

Hotellet hadde sin spede begynnelse i 1846. I dag er hotellet et tradisjonsrikt hotell med moderne fasiliteter og med rekreasjonsområdet Ullensvang bad.

Hotel Ullensvang eier ei kjenge (ølbolle) fra 1846, samme året som hotellet ble grunnlagt. Hotel Ullensvang har valgt å bruke denne kjenga som sitt symbol og varemerke.

 

1846 – starten på eventyret

14 år gamle Hans Utne kom roende over fjorden fra Utne. Unge Utne var full av pågangsmot. Snart hadde han kjøpt et lite stykke land nede ved fjæra, der han satte i gang bygging av et båtnaust.

 

I starten ble dette kalt skyss-stasjon og bestod kun av Hans Utnes egen halmseng på loftet over ekspedisjonslokalet. Allerede ett år senere utvidet Hans Utne med 100 prosent, altså til to senger. Dermed var grunnlaget for Hotel Ullensvang lagt. Året var 1846, og Hans Utne var da 17 år gammel.

 

Etter å ha drevet Hotel Ullensvang i litt over 20 år ble Hans Utne gift. Brita Aga, datter av Norges første bonde- og stortingsmann Johannes Johannessen Aga, var bare 17 år den gang, og Hans Utne var 37 år. Brita gikk gjennom 23 fødsler, men kun 13 av barna vokste opp. Foruten hotell, drev ekteparet Utne både skipsekspedisjon, landhandel og poståpneri.

 

Startet med helårsdrift  

Andre generasjon, Bjarne Utne og kona hans, som også het Brita, overtok hovedansvaret for driften i 1919. På dette tidspunktet var bygningen nedslitt og det var behov for full oppussing.

 

Dette ble gjort og hotellet ble samtidig skilt ut som eget firma. Hotel Ullensvang hadde nå 50 senger, og for første gang prøvde man seg på helårsdrift. Etter dette har Hotel Ullensvang vært åpent hele året.

 

Våren 1934 stod et nytt og moderne anneks ferdig med 35 senger. Bygge-kostnaden kom på totalt kr 40.000 kroner. Det ble kalt “Det mest moderne hotell i Hardanger” med både varmt og kaldt vann på rommene.

 

Under 2. verdenskrig fungerte hotellet som aldershjem for Bergen Aldersheim.

 

Full oppussing på 60-tallet

 

I 1962 overtok Hans og Ellen Utne driften av hotellet. Ellen Utne ble den første i familien som hadde utdanning innen hotell-faget, en utdanning hun skaffet seg samtidig som hun hadde fire små barn å ta seg av.

 

Hotel Ullensvang var nå i heller dårlig forfatning. Oppussingen ble gjort grundig, men med omtanke, for å bevare det gamle og tradisjonsrike.

 

Dagens hotell viser godt at interessen for å ta vare på tradisjonene har gått i arv i familien Utne. I resepsjonen finner du de gamle takhellene fra den eldste bygningen som ble revet i 1938. I spisesalen er utsmykningen fra den gamle hovedbygningen fra 1881 brukt i innredningen. Over hele Hotel Ullensvang kan du se antikke og historiske gjenstander som har vært brukt på hotellet og i distriktet rundt.

 

Moderniseringen fortsetter

 

Fra 1969 ble fjerde generasjon Utne, Edmund Harris Utne og kona hans Ina Torill, også inkludert i driften.

 

Rundt 1972 var man igjen i gang med utviklingsplaner. Fjerde generasjon Utne sørget for å skape et moderne og førsteklasses hotell.

 

I 1992 hadde Ullensvang Herad sitt første offisielle kongelige besøk på over 70 år, da H.M. Dronning Sonja kom til åpningen av 200 års jubileet for eplesorten Gravenstein.

 

Familietradisjon i femte generasjon

 

Femte generasjon Utne, Hans Edmund Harris Utne og hans sveitsiske kone Barbara Zanoni Utne, kom inn i hotelldriften i 2005 og drev hotellet frem til 2021. De har realisert Ullensvang Bad i 2013 med blant annet en 88 meter langs svømmekanal i hagen og har renovert alle fellesområdet, parkeringshus og alle hotellrom i løpet av en åtteårsperiode.

 

 

Nytt eierskap

 

Den 26. mars 2021 ble det kjent at familien Utne har solgt det ikoniske Hotel Ullensvang i Hardanger til H.I.G. Capital og deres samarbeidspartner Hamilton Hotel Partners, som skal drive hotellet. Hamilton er en erfaren driftspartner som har vært aktiv i den europeiske hotellbransjen siden 2004, og har opparbeidet seg erfaring og kompetanse til å drifte en portefølje av mangfoldige resorter. Hamilton har tidligere erfaring og suksess med å lede overtakelse av familieeide hoteller. I dag driver og forvalter Hamilton en portefølje som består av 50 hoteller. Hamilton investerer i partnerskap med investeringsfond som er forvaltet av H.I.G. Capital LLC, et ledende investeringsfirma innen alternative kapitalplasseringer. Partnerne kan vise til et langvarig samarbeid i den europeiske hotellsektoren. 

 

Les mer
{{translations.GUEST_PLURAL}}
{{bookingModel.adults + bookingModel.children.length}} {{((bookingModel.adults + bookingModel.children.length) === 1 ? translations.GUEST_SINGULAR : translations.GUEST_PLURAL) | lowercase}}, {{bookingModel.rooms}} {{((bookingModel.rooms === 1) ? translations.ROOM_SINGULAR : translations.ROOM_PLURAL) | lowercase}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}
{{translations.ARRIVAL}}
{{translations.DEPARTURE}}
{{translations.AGE_FOR_CHILD_PLURAL}}
{{translations.CHILD_AGE_INPUT_ERROR}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}