Fotturer på Lofthus

Se bilder

Med startpunkt Hotel Ullensvang kan du velge mellom både enkle spaserturer i det vakre kulturlandskapet vårt eller du kan ta sikte på mer krevende turer. Samtlige byr på spektakulære utsikter! 

Alle fotturer er delt inn i forskjellige nivåer for å gjøre det enklere å planlegge en tur etter dine forutsetninger. 

 

HARDANGER FRUKTSTI – Vandring i frukthagen (*/**) – Nivå I

Varighet: 20 min til 2 timer (rundtur), avhengig av dine preferanser

Ullensvang er den største frukthagen i Norge med over 500.000 frukttrær. Det hele begynte for over 800 år siden på garden Opedal her i Lofthus. Vandringen i frukthagen tar deg med på en reise gjennom hjertet av norsk fruktproduksjon. Følg de ti postene som er på de lokale veiene og fruktgårdene, og lær mer om fruktdyrking og lokal historie mens du nyter den vakre naturen. Perfekt for hele familien!

 

ELVADALEN (*/**) – Nivå II

Varighet: 2 til 2.5 timer (rundtur)

Kombiner fruktvandringen med en tur i Elvadalen som leder til elven Opo. I slutten av dalen kan du oppleve fossefall på nært hold. Bjødnebykse er plassert på venstre side og på høyre side, 400 meter unna, har du Skrikjo.

 

 

KRÅKESTIEN (*/**) – Nivå II

Varighet: 4 timer (tur/retur)

Kråkestien ble restaurert i 2019, med hjelp av sherpaer fra Nepal og byr på spektakulær utsikt! Turen starter ved idrettshuset på Lofthus, følg på innsiden av fotballbanen til enden der du svinger oppover i terrenget. Du passerer et oppdyrket område med frukttre, går på oversiden og finner der trappene i enden av frukthagen. Det er ca. 940 steintrappetrinn og en høydeforskjell på 375 meter, så ta det rolig. En flott hvilebenk venter et stykke oppe i lia. Snart kommer du til Stuvasete. Om du ønsker å fortsette, så kan du gå mot utsiktspunktet Vetlehedlesetenipa. Alternativt kan du gå langs Dronningstien sør via Rjukande bru og komme ned Munketreppene. 

 

HARDANGER FJELLSTI (*/**) – Nivå IV

Varighet (Hardanger Fjellsti): 8 – 9 timer (rundtur) 

Opplev Hardangers nydelige natur på denne eventyrlige turen. Her går du gjennom skogen, forbi de berømte Munketreppene, før du kommer til Hardangervidda der en har en spektakulær utsikt over fjorden og Folgefonna, 1,040 meter over havet. Ved å kryssa elva kan en gå ned igjen via ”Frøyneslia”. På denne stien er det sju informasjonstavler som guider deg gjennom turen. Alternativt kan en gå ned igjen samme vei. Turen tar da rundt 5 timer (tur/retur).

 

NOSI/ MUNKETREPPENE (*/**) – Nivå IV

Varighet: 5 timer (tur/retur)

Skogsvegen slutter ca 750 m.o.h. Herifra går stien videre til Nosi, en fjellformasjon som stikker uti terrenget. Mellom ca 600 m.o.h til 800 m.o.h finner du de berømte Munketreppene. Dersom du fortsetter turen, kommer du til starten av Hardangervidda Nasjonalpark og Dronningstien. Fjordutsikten på denne turen er fantastisk! 

 

Munketreppene er bygget av engelske munker i det 13. århundre og er det eneste som er igjen etter munkene i Opedal kloster, en gren av Lysekloster nær Bergen. Munkene i Opedal kloster måtte ha lett tilgang til Hardangervidda. Vidda var nemlig et hovedområde for jakt og dyrking, i tillegg til å være eneste rute til de østre delene av landet. Løsningen ble å lage en hovedfartsvei oppover. Munketreppene består av 616 store trappetrinn av stein, lagt ned for hånd av munkene. Steinene ligger fra 650 meter over havet og oppover mot vidda. Den Lutherske reformasjon i 1537 satte en stopper for klosteret, og de siste restene, en brønn, ble ødelagt på 1930-tallet. Siden de engelske munkene hadde lært folk i Hardanger hvordan de skulle dyrke frukt, kan deres innsats sees i dag i de 550.000 frukttrærne i området.

 

Symbolforklaringer:

(*) Gratis kart er tilgjengelig i resepsjonen vår. 

(**) Skilt/poster (relevant informasjon om turen) er på følgende språk: Norsk – Engelsk – Tysk – Japansk – Kinesisk – Russisk

Les mer
{{translations.GUEST_PLURAL}}
{{bookingModel.adults + bookingModel.children.length}} {{((bookingModel.adults + bookingModel.children.length) === 1 ? translations.GUEST_SINGULAR : translations.GUEST_PLURAL) | lowercase}}, {{bookingModel.rooms}} {{((bookingModel.rooms === 1) ? translations.ROOM_SINGULAR : translations.ROOM_PLURAL) | lowercase}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}
{{translations.ARRIVAL}}
{{translations.DEPARTURE}}
{{translations.AGE_FOR_CHILD_PLURAL}}
{{translations.CHILD_AGE_INPUT_ERROR}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}