Munketreppene

Se bilder

Besøk Munketreppene, det eneste gjenværende sporet etter munkene i Opedal kloster.

Munketreppene er bygget av engelske munker i det 13. århundre. Munketreppene er det eneste som er igjen etter munkene i Opedal kloster, en gren av Lysekloster nær Bergen.

Munkene i Opedal kloster måtte ha lett tilgang til Hardangervidda. Vidda var nemlig et hovedområde for jakt og dyrking, i tillegg til å være eneste rute til de østre delene av landet. Løsningen ble å lage en hovedfartsvei oppover. Munketreppene består av 616 store trappetrinn av stein, lagt ned for hånd av munkene. Steinene ligger fra 650 meter over havet og oppover mot vidda.

Den Lutherske reformasjon i 1537 satte en stopper for klosteret, og de siste restene, en brønn, ble ødelagt på 1930-tallet.

Siden de engelske munkene hadde lært folk i Hardanger hvordan de skulle dyrke frukt, kan deres innsats sees i dag i de 550.000 frukttrærne i området.

 

HARDANGER FJELLSTI– Munketreppene (*/**) – Nivå IV

Varighet (Hardanger Fjellsti): 8 – 9 timer (rundtur) 

Varighet Munketreppene: 5 timer (tur/retur)

 

Opplev Hardangers nydelige natur på denne eventyrlige turen. Her går du gjennom skogen, forbi de berømte Munketreppene, før du kommer til Hardangervidda der en har en spektakulær utsikt over fjorden og Folgefonna, 1,040 meter over havet. Ved å kryssa elva kan en gå ned igjen via ”Frøyneslia”. På denne stien er det sju informasjonstavler som guider deg gjennom turen.

Alternativt kan en gå ned igjen samme vei. Turen tar da rundt 5 timer (tur/retur).

 

DRONNINGSTIEN – H.M. DRONNING SONJA SIN PANORAMATUR (*) – IV

Kjøretid fra Hotel Ullensvang til Røte: 10 min (en vei) 
Varighet: 6 timer 

Denne turen er den eneste som kan tituleres med H.M. Dronning Sonja. I de siste 20 årene har denne turen rundt Hotel Ullensvang blitt en av Dronningens favoritter, som hun gjennomfører enten til fots eller på ski.

Turen begynner på Røte (”Velteplassen”), som ligger 6 kilometer nord for Hotel Ullensvang (mellom Lofthus og Kinsarvik), og man må fortsette opp traktorveien til Hardangervidda, 890 meter over havet. Der starter den merkede stien.

Den lokale Lion’s klubben har markert ruten etter instruksjoner fra H.M. Dronning Sonja. Ordet panorama beskriver utsikten i all sin prakt, med utsikt mot Sørfjorden, Odda, Folgefonna, Hardangerbroen og Eidfjord.

Man kan også se over til Kvanndal og Utne, og fjorden inn mot Kinsarvik.  Den ene delen av stien er 616 trappetrinn laget av lokale munker som begynte i 1210 og var ferdig i 1537, nå kjent som Munketreppene.

Les mer
{{translations.GUEST_PLURAL}}
{{bookingModel.adults + bookingModel.children.length}} {{((bookingModel.adults + bookingModel.children.length) === 1 ? translations.GUEST_SINGULAR : translations.GUEST_PLURAL) | lowercase}}, {{bookingModel.rooms}} {{((bookingModel.rooms === 1) ? translations.ROOM_SINGULAR : translations.ROOM_PLURAL) | lowercase}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}
{{translations.ARRIVAL}}
{{translations.DEPARTURE}}
{{translations.AGE_FOR_CHILD_PLURAL}}
{{translations.CHILD_AGE_INPUT_ERROR}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}