Hotel Ullensvang & Ullensvang Bad holder åpent for boende gjester. Grunnet forsterket smittevernrutiner er innsjekk fra kl. 16:00 og utsjekk innen kl. 11:30. 
Mer informasjon og vilkår i forbindelse med Covid-19. 

Lofthus

På Lofthus kan du vandre gjennom unikt kultur- og naturlandskap, se kirken kjent fra ”Brudeferden i Hardanger” og bli like inspirert som svært mange kunstnere opp gjennom årene.

"Hadde jeg visst her var så vakkert, hadde jeg kommet før"

Dette sa Bjørnstjerne Bjørnson etter besøket sitt her. Hardanger og Ullensvang har inspirert svært mange kjente forfattere, malere og komponister opp gjennom årene. Edvard Grieg er Hotel Ullensvang sin mest kjente stamgjest og komponerte flere av sine mest kjente verk på Lofthus.

Besøk Ullensvang Kirke kjent fra maleriet “Brudeferden i Hardanger” av Adolph Tidemand og Hans Gude. Kirken ble bygget i 1250.

 

Hardanger sin frukthage

Lofthus blir ofte kalt Hardanger sin frukthage og på Hardanger Fruktsti får du oppleve en lokalhistorisk vandring gjennom hjertet av Norsk fruktproduksjon der det produseres eple, pære, plommer og moreller. Det finnes også et statlig forskningssenter for fruktdyrking her, Nibio. 

 

De første frukttre i Hardanger ble plantet på Lofthus mellom år 1200 og år 1210, av munker ved det cistercianske ”klosteret” som denne gangen lo der gården Opedal ligger i dag. De samme munkene lagde de kjente «Munketreppene» for å lette tilkomsten til Hardangervidda. Ved å gå opp trappene og videre inn på Hardangervidda, kommer en til toppen av fossen «Skrikjo», som, dersom den ikke hadde vært delt på midten av et klippeframspring, hadde vært den høyeste fossen i verden med fritt fall.

 

Niels Hertzberg – Norges første “turistsjef”
På begynnelsen av 1800-tallet var Hertzberg den eneste i distriktet som kunne engelsk og fransk. Når det kom utlendinger på besøk, var det sognepresten som trødde støttende til. Han var en glødende forkjemper for sognet sitt, og i prestegården fikk tilreisende både hus og mat. Prestegården ble dermed det første faste "gjestgiverstedet" i distriktet. Hertzberg mente at dersom en fikk sendt ut litt informasjon om stedet ville enda flere finne vegen inn Sørfjorden til Lofthus. Han lot handling følge tanken, og dermed ble sognepresten i Ullensvang den første som planmessig laget og sendte ut en trykksak om Lofthus og Ullensvang. Denne ble først brukt innenlands, senere utenlands gjennom de norske utenriksstasjonene og konsulatene. På grunn av dette banebrytende arbeidet ble Hertzberg kalt for Norges første "turistsjef".

 

  

Skredhaugen frilufts museum består av en samling med gamle trehus som er laget i den tradisjonelle stilen som var vanlig i Hardanger for 100 - 200 år siden. 

Les mer
{{translations.GUEST_PLURAL}}
{{bookingModel.adults + bookingModel.children.length}} {{((bookingModel.adults + bookingModel.children.length) === 1 ? translations.GUEST_SINGULAR : translations.GUEST_PLURAL) | lowercase}}, {{bookingModel.rooms}} {{((bookingModel.rooms === 1) ? translations.ROOM_SINGULAR : translations.ROOM_PLURAL) | lowercase}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}
{{translations.ARRIVAL}}
{{translations.DEPARTURE}}
{{translations.AGE_FOR_CHILD_PLURAL}}
{{translations.CHILD_AGE_INPUT_ERROR}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}