I Edvard Griegs fotspor

Se bilder

I 1877 kom den verdenskjente komponisten Edvard Grieg til Lofthus for første gang. Flere av hans største verker er inspirert av Hardanger-naturen. Vennskapet til det første vertskapet på hotellet, Brita og Hans Utne var varmt, og Nina og Edvard Grieg besøkte Lofthus sommer etter sommer.

Ved St. Hans tider i 1877 kom Nina og Edvard Grieg for første gang til Hardanger. De tok inn på gården Nedre Børve, rundt fem kilometer sør for Lofthus, med den hensikt å bli værende en stund i Hardanger.

Nedre Børve ble noe avsidesliggende og tungvint for ekteparet Grieg, og før vinteren kom flyttet de til hotellfamilien Utne på Lofthus.

Men Grieg fant ikke den roen og freden han trengte for å kunne arbeide. Av den grunn fikk han sent på høsten 1877 satt opp en liten hytte på gården Eidnes, der han kunne arbeide uforstyrret. Han likte ikke at folk lyttet imens han komponerte, og hytta ble satt opp såpass langt fra gården at han var sikker på å få være i fred.

Dersom han oppdaget en tilhører, om det så var hans egen kone, lukket han straks pianoet. Imens hytta ble bygget spilte Grieg to konserter i Bergen, for å skaffe penger til vinteroppholdet på Lofthus. Han ble boende, og brukte den vesle hytta flittig, frem til høsten 1878.

Vennskapet til det første vertskapet på Hotel Ullensvang, Brita og Hans Utne, var varmt, og Nina og Edvard Grieg besøkte Lofthus sommer etter sommer.

Mye av det som regnes for det mest dyrebare i norsk musikk, ble laget på Lofthus, som Strykekvartett i G-moll, Opus 27, Den bergtekne, Album for Mandssang, opus 30 og en del av “Peer Gynt”. “Dovregubbens hall” ble omskrevet etter et stort snøras Grieg opplevde lyden av på Lofthus. Også store deler av Holberg-suiten ble til på Lofthus, dels i komponisthytta, dels i gårdshuset til Arne Lofthus, en annen god venn i bygda.

Hans originale skrivehytte står den dag i dag i hagen på Hotel Ullensvang, som er den perfekte plass å starte vandringen i Edvard Griegs fotspor.

Gå til den gotiske steinkirken i Ullensvang (bygget i 1230 – 1250) og opp Elvadalen dit veien krysser elva. Akkurat her på en stor stein satt Edvard Grieg ofte og hørte på naturens musikk. Videre gjennom gårdslandskapet Opedal hadde han mange turer alene, men også med hans kone Nina og svigersøsteren, Frøken Hagerup.

 

Her møtte han også lokale Hardangerfelespillere som inspirerte han mye i hans komposisjoner. Neste stopp er Eidnes, hvor han besøkte sin gode venn Arne Lofthus. I hans hus, med en praktfull utsikt til isbreen Folgefonna, komponerte Grieg det meste av Holberg suiten.

 

Når du returnerer til hotellet vil du passere skolen hvor den originale skriver-hytten stod.

Les mer
{{translations.GUEST_PLURAL}}
{{bookingModel.adults + bookingModel.children.length}} {{((bookingModel.adults + bookingModel.children.length) === 1 ? translations.GUEST_SINGULAR : translations.GUEST_PLURAL) | lowercase}}, {{bookingModel.rooms}} {{((bookingModel.rooms === 1) ? translations.ROOM_SINGULAR : translations.ROOM_PLURAL) | lowercase}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}
{{translations.ARRIVAL}}
{{translations.DEPARTURE}}
{{translations.AGE_FOR_CHILD_PLURAL}}
{{translations.CHILD_AGE_INPUT_ERROR}}
{{translations.CHANGE_ORDER}}